Evolution ångar på

Det var efter två lite svagare rapporter igår spännande att få veta hur Evolutions första kvartal hade gått. Ökade kostnader pga expansionen hade som jag skrev förra veckan sänkt EVITDA-marginalen från strax under 70 % i Q3 till strax under 69 % senast. Trevligt nog drog EVO återigen till med en monsterrapport där intäkterna ökade klart mer än analytikerna trodde och marginalen steg till 70,3 %. Plötsligt var det ingen som talade illa om bolaget.

Intäkterna steg med 9 % sekventiellt men det är inte hela sanningen. Om man räknar intäkter per dag under det 2,2 % kortare första kvartalet så landade man på 11 % intäktsökning. Medan RNG-intäkterna föll med 1 % (ökade med 1 % justerat) så ökade liveintäkterna med 11 % ojusterat men hela 14 % om man tar hänsyn till korta februari. Detta är det högsta sedan superkvartalet för ett år sedan.

Jämfört med för ett år sedan så ökade intäkterna med 39 % men live-delen med 44 %, vilket var väldigt starkt givet att jämförelsetalet (Q1 2021) som sagt var svårt.

Personalkostnaderna steg mer än vanligt, nu 19 % av omsättningen mot 18 % senast, vilket bröt den fallande trend som pågått ända sedan andra kvartalet 2018 (då var den 41 %…) till stor del för att man fått anställa till de två nya studiorna innan dessa har börjat ge intäkter. Jag tror och hoppas att denna deras tyngsta kostnadspost faller tillbaka nästa kvartal och ger ytterligare stöd till marginalen som jag tror i slutet av året kommer att landa ett par procentenheter över de guidade 69-70 procenten för helåret.

I övrigt verkade allt utom RNG tuffa på riktigt bra. Man har fortfarande för låg kapacitet för att riktigt möta efterfrågan men man bygger ju ut brett nu så detta lär väl inte hålla sig mycket längre. Givet det fina omsättningstillväxt vi idag ser, framförallt inom viktiga baccarat (läs: Asien) så är jag mycket optimistisk inför sommarrapporten.

En sista kommentar kan den geografiska fördelningen få. Asien växte starkt som vanligt om än lite svagare än i Q4, Nordamerika var väl som vanligt men ”Övriga världen”, vilket till allra största delen är Sydamerika växte magnifikt detta kvartal, dubbelt så mycket räknat i euro som Nordamerika paj hälften så mycket som tre gånger större Asien, se nedan. Närvaron i Colombia sedan förra året, regleringen i Argentina i höstas och nu senast Brasilien bådar mycket gott för denna världsdel som jag hoppas att man snart kommer att börja redovisa separat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *