Evolution rapporterar

Gårdagens rapport från Evolution krävde lite mer av läsaren än vanligt. Vid en första anblick var den kanske inte lika bra som den utan tvekan var. Omsättningen totalt steg knappt 17 % mot samma kvartal förra året, vilket är lägre än någon gång tidigare, men det var i vanlig ordning RNG-delen som spökade (-4 % y/y men +4 % q/q) och, lite oväntat det lilla men vanligtvis snabbväxande Latinamerika. I övrigt var det imponerande tillväxt i Asien, Europa och, återigen, i Nordamerika. De snabba slutsatser om svaghet i USA som uttalades efter förra rapporten känns väldigt förhastade.

Vad gäller resultatet fanns det ingenting att klaga på. Vinsten efter skatt ökade med nästan 27 % och både EBITDA och rörelseresultatet låg i paritet med ökningen av liveintäkterna på 21 %. Omsättningen som helhet hade varit runt åtta procentenheter starkare vid oförändrade valutor meddelade bolaget, i likhet med förra kvartalet. Om valutorna inte rör sig så kommer denna press på årstillväxten att vara borta om ett eller två kvartal.

I övrigt var det bara trevliga nyheter. Rekryteringen som varit en flaskhals under en period har tagit rejäl fart igen och studiobyggandet fortsätter i hög takt med en ny öppnad i Bulgarien samt en andra i Colombia. Det är trevligt att se hur bolaget storsatsar på Latinamerika på samma sätt som man gjorde med stor framgång i Nordamerika för några år sedan. Jag tror nu när Brasilien har reglerats att Latinamerika kommer att gå om Nordamerika på ett par års sikt om ingeting stort händer i USA och bli den tredje ”kontinenten” för Evolution efter Asien och Europa.

Slutligen meddelade man att man kommer att presentera sin största spelnyhet någonsin på ICE i nästa vecka och att man höjer utdelningen med 33 % vilket ger en utdelningsandel om 53 % av vinsten för 2023 och tillsammans med de återköp om över fyra miljarder kronor som pågår så kommer man att sammanlagt överföra 90 % av vinsten för året till aktieägarna. Det finns goda anledningar att tro att återköpen blir årligt återkommande när det löpande kassaflödet idag är starkt i förhållande till investeringarna.

What’s not to like…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *