Nyårskrönikan 2022

År 2022 blev inte något roligt börsår men å andra sidan inte roligt på något annat sätt heller. Ett år som kommer att bli ihågkommet på samma sätt som 1914, 1939, 1989 och 2001. Många säger att marknaden kraschade men jag tycker det är för mycket sagt. Räntan havererade värderingen framförallt av bolag som inte alt. knappt tjänar några pengar idag och vars värdering byggdes upp av förhoppningar om framtiden och tron på nollränta i många år framöver. Företag som har bra intagning och växande omsättning har i vanlig ordning klarat sig mycket bättre även om nedgångarna har känts även där.

För mitt ena innehav, Evolution, har året varit tråkigt med en allt lägre värdering i förhållande till vinsten men utvecklingen för bolaget, dvs det viktiga, har varit väldigt fin. Första kvartalet var urstarkt, stött av fortsatta nedsänkningar pga covid, medan det andra var svagare efter öppningen efter covid. Det tredje kvartalet bjöd på väldigt fina siffror trots att detta är det historiskt svagaste kvartalet då människor har semester och är utomhus mer än annars. Detta visar väl också hur jämförelsekvartalen påverkar hur vi ser på resultatet för ett bolag då både det föregående och kvartalet året innan var svaga.

Även om EVO drabbas av inflationen och marginalen har pressats något så är det uppenbart av spelarstatistiken att verksamheten går på högvarv och att årets många nyheter bland livespelen har tagit emot väldigt väl av spelarna. Allt annat lika kommer detta att ge ännu högre marginaler med tiden och jag ser fram emot nyheterna på ICE-mässan i London i början av februari. Aktien är ned 20 % i år men den är upp nästan 30 % från den absurda botten i september. Jag tror att 2023 kommer att bli ännu ett starkt EVO-år och att aktien kommer att fortsätta upp klart bättre än börsen i övrigt.

Mitt andra innehav, LVMH, har varit ett ljus i mörkret på alla sätt och jag kan bara önska att jag hade varit mer exponerad emot dem i början av året än jag var. Nu är dessa ungefär lika stora och LVMH blir ett ankare mot den långt mer volatila EVO-aktien för mig. LVMH är ned bara 5 % i år och bolaget har levererat magnifikt hela tiden. Man har höjt priserna ut till kund rejält men säljer ändå fenomenalt. Detta blir förstås ännu mer imponerande när man tänker hur kundernas kostnader ökat konstant under året och ett slutligt bevis för att kundgruppen är till allra största delen personer vars möjlighet att köpa vad de vill inte påverkas nämnvärt av räntor, hyror och livsmedelspriser.

I början av året hade jag ett mindre innehav i Netflix som blev ett sänke under året om än i mindre skala. Besvikelsen var stor under första halvåret när abonnentantalet sjönk i takt med den tilltagande konkurrensen men aktien som föll med som mest 72 % från början av året fram till maj och sedan stigit med 75 % och slutar året med en nedgång på 51 %. Jag sålde av det mesta av innehavet på ung. 20 % ned direkt efter rapporten i februari så jag missade den stora nedgången, men om det är någonting jag ångrar i år är det att jag inte köpte rejält i Netflix när aktien fallit så handlöst i flera månader. Jag insåg då att det sannolikt var ett fantastiskt tillfälle men mitt förtroende för att man skulle kunna vända utvecklingen så snabbt som man gjorde var alltför låg.

Jag tycker överlag att börsåret var väldigt tråkigt. Det är frustrerande när ett bolag man äger och ägnar väldigt mycket tid åt ständigt nedvärderas, även om denna allt lägre värdering förstås gör innehavet säkrare allt annat lika. Samtidigt är det som sagt skönt att se hur marknaden även i tider med krig och allt högre ränta fortfarande gör skillnad på bolag. Jag tycker också att det är väldigt intressant att se hur marknadens aktörer alltid tror att det kommer att fortsätta som det varit när de ska sia om framtiden. Inför 2022 trodde man att börsen skulle stiga och allt bli bra, inför 2023 tror samma personer på fortsatt svag börs.

Ribban ligger lågt men jag känner mig väldigt säker på att 2023 kommer att bli bättre än detta ofärdsår på alla plan.

2 thoughts on “Nyårskrönikan 2022

  1. Kan tycka det märkligt att just du gick in i Netflix. Visst, jag vet att många anser de har en oumbärlig produkt osv. Men, den som studerar tex de olika delarna av deras kassaflödesanalys under många år tillbaks, den noterar sannerligen ingen hållbar utveckling alls. Nästan på Enron varning (även om Netflix säkert är ärliga). Detta har fungerat i en nollräntemiljö, men sen?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

  2. Kan tycka det märkligt att just du gick in i Netflix. Visst, jag vet att många anser de har en oumbärlig produkt osv. Men, den som studerar tex de olika delarna av deras kassaflödesanalys under många år tillbaks, den noterar sannerligen ingen hållbar utveckling alls. Nästan på Enron varning (även om Netflix säkert är ärliga). Detta har fungerat i en nollräntemiljö, men sen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *