ICE! 1(2)

ICE i London är en galen upplevelse på alla sätt. Tiotusentals människor i två gigantiska mässhallar, flödande alkohol, lättklädda värdinnor som bjuder på godsaker och påkostade montrar fyllda med representanter för (framförallt) onlinespelbolag som ser allt tröttare ut när de med uppbådad entusiasm för hundrade gången berättar om vad just deras företag gör annorlunda och bättre än killarna i montern bredvid. Anledningen att jag åkte dit för tredje gången nu i veckan var dels att se Evolutions nyheter på plats och dels, förstås, att hålla koll på konkurrenterna. Den senare spaningen kommer i inlägg 2.

Hur mycket av årets mer eller mindre färdiga nyheter som EVO har visat på ICE har varierat. Tidigare år har man visat upp allt man tänkt lansera under året och släppt de flesta spelen ganska snart efter mässan, vilket inte varit helt lyckat då det blev väl många spel på kort tid, och, för de spel som laserats många månader senare, givit konkurrenterna Playtech och Pragmatic mer tid att börja arbeta med sina ofrånkomliga kopior av spelen och idéerna. Vad jag har hört så lade man av dessa skäl om till att presentera långt mindre på ICE förra året då endast två livespel släpptes, varav Funky Time var årets stora nyhet.

Nu verkar man har tänkt om igen och visade upp betydligt mer, men inte alla, årets nyheter vilket jag tror var klokt. Den lite avslagna presentationen förra året ersattes av en tveklöst större splash i år. Alla jag talade med delade min uppfattning att detta var en väldigt stark lineup.

Årets stora nyhet var Lightning Storm. En kombo av den hysteriskt framgångsrika Lightning-serien och EVO:s, tillika världens, största livespel Crazy Time. ”Bigger and better” är tanken och det är uppenbart även om spelet inte är helt klart (lansering till sommaren) att här har man plöjt ner väldigt stora resurser. Spelet utgår i vanlig ordning från det digitala ”lyckohjul” från dotterbolaget DigiWheel som förra året med fem underliggande delspel likt Crazy Time. Det känns rätt uppenbart att detta spel kommer att bli en större succé än Funky Time har blivit och mest en fråga om det kan komma upp i de galna spelarantal som Crazy Time gjort på fyra år.

I övrigt var de nya livespelen dels nyheter som Stock Market och Balloon Race och dels nya versioner på kända teman som Lightning Dragon Tiger och tre(!) nya Baccarat-versioner. De senare förstås framförallt för den snabbväxande asiatiska marknaden, men ett av dem (Speed Baccarat) testar att då och då göra den levande dealern till en avatar. Detta kanske låter lite larvigt men jag tycker det visar Evolutions vilja att försöka nya grepp utifrån vad som är populärt i världen i övrigt. Utan tvekan, och ännu viktigare, så visar det att EVO till skillnad från alla sina s.k. konkurrenter har råd att testa precis allt de vill testa.

Man visade förstås också upp olika slotsspel men ingenting som jag tyckte stod ut i mängden. Slots är ju också på god väg mot att bli bara en tiondel av bolagets omsättning och känns inte längre lika relevant att följa som det var för ett par år sedan då nästan en fjärdedel av omsättningen kom från dessa.

Slutsatsen är ofrånkomlig att Evolutions dominans på mässan och inom livecasino är fortsatt total och jag återkommer snart med mina intryck av deras konkurrenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *