”Amazon of gaming”

Det har varit en intensiv vecka för EVO med först presentation av årets första 25 nyheter (av 88) i tisdags och rapporten för fjärde kvartalet i onsdags. Kommentarerna har varit många och i båda fallen visade det sig väldigt tydligt hur många nytillkomna ägare bolaget har. Förutom att antalet som inte äger men tycker om att kommentera EVO, inte sällan i kritiska ordalag.

Det kan dock vara intressant att lyssna på dessa för att de säger så mycket om varför aktien idag är klart lägre värderad än för ett år sedan sett till vinst och omsättning. Presentationen av både live- och slotspel var klart imponerande men kritiken kom snabbt för att livespelen inte ansågs tillräckligt innovativa och i flera fall, som exempelvis Extreme Lightning Roulette och Monopoly Big Baller, sades vara ”nya varianter” på existerande spel.

Vad man i så fall missar är helt enkelt att det är så Evolution jobbar. Även denna gång inte helt olikt Apple och andra extremt framgångsrika företag. Genom att ha resurserna att kunna lansera många spel kan man se vad som fungerar och sedan bygga vidare på detta och skapa alltmer framgångsrika spel. Det lyckohjulsbaserade spelet Dream Catcher gav inspiration till det idag klart mer populära Monopoly Live (vars ursprungliga titel var Monopoly Live Dream Catcher edition). Det senare gav också utan tvekan inspirationen till att göra ett ”extra allt” lyckohjulsspel- det idag sagolikt framgångsrika Crazy time. Lightning Roulette, som idag är världens största spel i pengar mätt, gav upphov både till en serie av andra Lightning-spel och till en massa språkvarianter samt nu alltså Extreme Lightning Roulette.

Det var ett betydligt mer ambitiöst upplägg i år mot 2021 som blev ett mellanår utan något spel som nådde mer än några hundra samtidiga spelare som bäst. Nu har man även städat ut rejält bland Netents många spel och skapat flera slots som ser lovande ut. Sannolikt blir flera av nyheterna populära bland spelarna och Evolution kan fortsätta att öka avståndet till sina plagierande konkurrenter.

Rapporten var väldigt stabil men ingenting extra kan man väl säga. De reglerade intäkterna ökade från 38 % till 41 % av omsättningen sekventiellt och de fem största kundernas andel av omsättningen har på ett år sjunkit från 22 % till 11 %.

Omsättningen landade på 300 miljoner, en ökning med 9 % på totalen men 11 % på livedelen. Fem miljoner mindre än vad jag hade trott vilket berodde på en ovanligt svag tillväxt i Nordamerika, sex procent sekventiellt mot sjutton procent i tredje kvartalet. Detta i sin tur berodde framförallt på att man slagit i taket kapacitetsmässigt i sina USA-studior. Black Jack är det enda spelet som inte skalar beroende på att det är max sju spelare per bord och dessvärre är Black Jack det stora spelet i USA. Detta gör att bolaget måste bygga ut sina amerikanska studior vilket skickar upp övriga rörelsekostnader betydligt (21 % ökning sekventiellt mot 4 % kvartalet innan och 13 % dessförinnan) vilket i sin tur gav den den ”låga” EBITDA-marginalen på 68,9 % mot 69,9 % kvartalet innan.

Hade Nordamerika vuxit som kvartalet innan så hade man haft 305 miljoner i intäkter och hade de övriga rörelsekostnaderna ökat i normal takt så hade EBITDA-marginalen hamnat runt 71 %. Det är en rimlig gissning att marknaden hade reagerat lite annorlunda än i onsdags förmiddag då aktien som lägst handlades nio procent ner. Även här påverkades åskådarnas reaktion kraftigt beroende på hur länge man följt bolaget eller i varje fall kunskapsnivån generellt. Dessa toppar i investeringscykeln är nämligen typiska för Evolution och lika typiska är reaktionerna i marknaden. När man byggde den stora studion i Tiblisi under vintern 2017-18 rasade aktien när Q4-rapporten släpptes och mångas slutsats var att marginalresan var slut. Precis samma sak skedde tre kvartal senare hösten 2018 då man tvingats tidigarelägga sin expansion i studiorna på grund av ökad efterfrågan. Samma topp inträffade drygt ett år senare.

Det enda som förvånar är hur lite marknaden kan om Evolution, världens i särklass största umnderleverantör till onlinecasinoindustrin. Det är å andra sidan sen gammalt.

————————————————————-

Min bok kan som tidigare köpas i handeln i hela landet och beställas från förlaget, Akademibokhandeln, AdLibris, Bokus och många andra näthandlare. Den finns nu också som e-bok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *