Inför EVO

Att äga EVO de senaste fem åren har varit väldigt likt när jag ägde Apple 2011 och framåt. Det låter kanske konstigt idag när nästan ingen ifrågasätter Apple men fram till 2017-18 nångång så var ifrågasättandet legio. Apple påstods vara ett hårdvarubolag och som sådant ansågs det omöjligt att uthålligt behålla goda marginaler. Deras konkurrenter, framförallt Samsung, påstods utan några bevis vara på väg att ta över deras marknad. Att Nokia nu gick dåligt skulle vara ett tecken på ”vad som händer med ledande bolag i mobilsegmentet” trots att det var just Apple som hade konkurrerat ut Nokia osv osv.

Jag köpte Evolution i början av 2017 och lämnade successivt Apple under åren som följde (jag äger en hel del åt mina barn dock). Situationen för EVO de första åren var mycket lik Apples några år tidigare. Visserligen var Evolution på den tiden bara uppmärksammat i Sverige. Dessutom i mycket blygsam skala. Det var knappt några notiser och än mindre rubriker i DI när man rapporterade och den svenska marknaden var minst sagt ljummet inställd.

Marginalerna ifrågasattes och minsta gupp i den uppåtgående trenden straffade aktien hårt. Eftersom konkurrensen påstods vara stark skulle både tillväxt och marginaler falla med tiden. Att NetEnt hade börjat sin nedgång sågs som ett järtecken för bolag som en gång dominerat sin bransch. Inte här heller såg man ironin i att påstå detta när det var just Evolutions enorma framgångar inom den alltmer viktiga livedelen av sektorn som var en av orsakerna till NetEnts problem.

Nån gång 2019-20 svängde dock marknaden och började alltmer lita på Evolution. Det blev precis som för Apple i längden omöjligt att påstå att marginalen inte skulle kunna hållas när den konsekvent steg kvartal för kvartal. Samma sak med tillväxten och med tiden hade marknaden börjat förstå, återigen precis som för Apple, att EVO:s spel var vida överlägsna konkurrenternas, vilka mest ägnade sig år att kopiera Apple, förlåt Evolution. Att EVO verkade på oreglerade marknader, framförallt Asien, hade setts som något väldigt suspekt som borde göra att tillväxten och vinsten värderades mycket lägre men med tiden insåg man att oreglerat var en naturlig del av denna bransch som dessutom gav fantastiska intäkter och vinster för de framgångsrika bolagen.

Våren 2020 började det utländska intresset för Evolution att vakna. Detta var framförallt i kölvattnet på öppningen i USA där EVO var ensam på marknaden. Sedan dess har intresset ökat exponentiellt och bolaget ägs idag huvudsakligen av utländska fonder och följs av de största amerikanska bankerna.

Detta har såklart drivit på aktiekursen men det har också dessvärre gjort att bolaget återigen har ifrågasatts av personer, inte minst amerikaner, som inte har tillräcklig förståelse för igamingmarknaden och Evolution. Detta gäller inte de stora drakarna som Morgan Stanley, Goldman och Bank of America som tvärtom slog sina svenska motsvarigheter från start tack vare sina stora resurser och publicerade enormt genomarbetade analyser av bolaget och branschen med höga riktkurser.

Många utlänningar har dock fört fram precis de argument som svenskar gjorde tidigare. Det påstås inte vara något speciellt med med EVO:s spel och lätt att skapa liknande. Varför ingen lyckas förbises helt. Marginalen påstås komma att sjunka eftersom EVO skulle sakna konkurrensfördelar trots att storleken är en enorm fördel när verksamheten är väldigt skalbar. Att Europa inte växer så starkt längre ses som ett dåligt tecken för de nya marknader som Nord- och Sydamerika. Detta trots att Europa är en rätt mogen marknad efter ett par decennier av övergång mot onlinecasino, alltså det som precis påbörjats i Asien och övriga världen. Att bolaget verkar på oreglerade marknader ses återigen som något väldigt suspekt och värdet av dessa intäkter påstods i den senaste av de två blankarrapporterna bara kunna värderas en fjärdedel 🙄 så högt som reglerade intäkter.

Resultatet har varit tydligt i aktiekursen. Trots att ingenting negativt hänt sånär som på en lite svag tillväxt i tredje kvartalet så har aktien backat sedan slutet av våren. Än mer märkligt blir detta när vi de senaste månaderna tydligt har kunnat se hur rekord efter rekord i spelarantal har slagits.

Nästa vecka får vi svart på vitt när EVO först på eftermiddagen den 8 februari håller ett event där man ska presentera sina första 25 nyheter (av 90) för året. Det blir både livespel och slots förstås och en upptakt till rapporten som släpps halv åtta morgonen därpå.

Jag tror på fin sekventiell tillväxt från tredje till fjärde kvartalet. USA går som tåget och överlag verkar man som sagt ha fin tillströmning av spelare till de spel som vi kan följa i deras lobby. Man har också ökat antalet dedikerade bord, en faktor som jag tycker underskattas av analytiker. Jag räknar med runt 305 miljoner euro i omsättning och att EBITDA-marginalen stärkt till över 71 %. Guidningen för året som kommer lär få stor betydelse för marknadens reaktion liksom vad man säger om hur året har börjat samt höjningen av utdelningen. Den senare borde dubblas mot 2021.

Ja, ja vi får se. Dagens kurs reflekterar knappast ens en mycket konservativ syn på bolagets utsikter. Att marknaden just nu sänker multiplarna för tillväxtbolag är det inte mycket att göra åt men den som därav drag slutsatser för Evolution är sannolikt helt ute och cyklar.

———————————————————————

Tredje upplagan av min bok kom i lager i veckan precis innan den skulle ha tagit slut igen. Den kan som tidigare köpas i handeln i hela landet och beställas från förlaget, Akademibokhandeln, AdLibris, Bokus och många andra näthandlare. Den finns nu också som e-bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *