LVMH och Netflix

I går kväll rapporterade LVMH vinsten för andra halvåret 2021 och omsättningen för det fjärde kvartalet. Magnifika siffror är nog den bästa sammanfattningen.

LVMH, och inte minst bolagets flaggskepp Louis Vuitton, går som en raket ur pandemin. Både omsättning (64,2 miljarder euro mot 62,5) och vinst (12 miljarder mot 10,9) slog estimaten och man höjde utdelningen med 75 % till 10 euro.

Naturligtvis påverkas jämförelsetal av att det var mycket nedstängt förra året men eftersom LVMH är ett seriöst bolag så redovisar man alla siffror bredvid motsvarande för 2019 i sina rapporter. Intäkterna har ökat med 20 % sedan 2019, vinsten med otroliga 68 % och kassaflödet med ofattbara 119 %.

Nästan lika viktigt är att man nu växer väldigt fint i alla sina affärssegment och på alla sina geografiska marknader. Detta tar ner bolagsrisken även om ”Fashion and Leather goods” (i princip Louis Vuitton) är helt nödvändig för fortsatt tillväxt på denna nivå. Detta verkar dock inte vara något problem då denna del av verksamheten har vuxit otroligt i flera år nu.

LVMH är helt enkelt inte bara en vinstmaskin, utan en maskin som klarar även de extrema påfrestningar som covidpandemin innebar med nedstängt butiksnät och havererad taxfreeförsläljning. Jag har ökat mitt innehav sakta men säkert senaste tiden för att jag tror väldigt mycket på bolaget men även för att jag vill ha bättre balans i portföljen. Detta har skett på Netflix bekostnad både före och efter Netflix rapport.

Netflix Q4-rapport släpptes för en vecka sedan och den träffade väl ungefär vid förväntningarna för kvartalet. Ökningen av antalet abonnenter landade på 8,2 miljoner (8,5 hade guidats i oktober) och vinsten slog förväntningarna med 1,33 dollar per aktie (82 cent).

Problemet med stort P var att guidningen inför första kvartalet var väldigt låg. Man förutser 2,5 miljoner mot analytikerestimaten på 7,25… Man skyller detta på att man kommer att ha färre nyheter detta kvartal men marknaden var inte nådig och skickade ned aktien mer än 20 % när marknaderna öppnade. Raset fortsatte en bra bit under 400 dollar dagarna efter när övriga marknaden var mycket svag men aktien fick ett litet rally igår när det kommit fram att Bill Ackmans fond har tagit en stor position och nu är en av de tjugo största ägarna.

Netflix har pga minskningar men öven den fina utvecklingen för EVO och Netflix de senaste två åren blivit en allt mindre del av min portfölj. Jag behåller dock en del tillsvidare då jag tror mycket på bolaget. Att avfärda Netflix på en svag guidning gör man på egen risk…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *