Netflix Game

Ingenting kan åskådliggöra Netflix enorma effektivitet och globala räckvidd än höstens stora succé Squid Game. En märklig och rätt obehaglig serie på koreanska som tidigare, om den överhuvudtaget hade producerats, på sin höjd hade haft en hängiven koreansk publik och sålts till några ytterligare länder, kan istället produceras av Netflix för drygt tjugo miljoner dollar och på ett par veckor ses av 142 miljoner av bolagets drygt 200 miljoner abonnerande hushåll i 130 länder.

Netflix interna måttstock, en produktions ”impact value” för företaget (oklart hur detta beräknas) har läckt till media och visade att bolaget ”drog in” hela 891 miljoner dollar, eller nätta 42 gånger seriens budget. Även om serier och filmer sällan har denna genomslagskraft för bolaget så visar det tydligt hur effektivt man arbetar och hur otroligt värdeskapande det blir när produktioner som inte kostar så mycket kan hitta publik i massor av länder. Budgeten blir ett mycket hanterbart problem när tiotals miljoner abonnenter ser filmen eller serien.

Allt detta går tydligt att se i bolagets finanser. Netflix utveckling är helt i linje med de andra FAANG-bolaget. I diagram över rullande tolv månader, vilket suddar ut mindre tillfälliga avvikelser så ser de senaste åren ut så här:

När Netflix nyligen släppte sin Q3:a var som vanligt blickarna på abonnenttillväxten som släpat något senaste kvartalen efter öppningen efter covid, men nästan lika intressant tycker jag är rörelsemarginalen som oförtrutet fortsätter uppåt. Bolaget är nu inte bara en tillväxtmaskin utan på god väg att bli en vinstmaskin.

Man växte men 4,4 miljoner abonnenter mot 3,9 miljoner estimerade men guidade hela 8,5 för fjärde kvartalet. Detta till följd av ett mycket digert releaseschema och nya kunder till följd av just Squid Game i oktober.

Det är svårt att inte känna sig nöjd och optimistisk som aktieägare och kursen är uppe och nosar på ATH nästan dagligen nu.
_________________

Min bok publicerades igår och kan beställas i nätbokhandeln samtkommer ut i fysiska handeln under veckan som kommer. Just nu etta på Bokus. https://www.bokus.com/bok/9789188699664/investera-med-ratt-fokus-15-rad-som-tar-dig-till-nasta-niva/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *