Tankefel

Jag tycker att covidpandemin har visat hur vanligt det är med tankefel, alltså de typiska felaktiga slutsatser som människor ofta drar. Dessa, som exempelvis ställer till det för investerare, förekommer överallt och jag har tyckt att det både varit intressant och frustrerande att läsa och höra vissa kommentarer och slutsatser.

Falska ekvivalenser är vanliga felslut. De är när man känner till något och drar slutsatsen att något annat, ofta nåt man stöter på första gången, är mer eller mindre likadant. Många jämförde direkt covid med influensan som varje år dödar några hundra, framförallt sköra individer, i Sverige. Denna slutsats spred sig brett inom framförallt näringslivsvänliga kretsar som inte ville se några som helst störningar på handel och industri. Detta trots att när Covid spred sig till Europa kunde alla enkelt se vilken katastrof som utspelade sig i Norditalien dit viruset pga täta kontakter med textilindustrin i Wuhan kom först.

Det tog många månader av intensiv smittspridning och många hundratusentals döda i EU och USA innan denna uppfattning slutade spridas i seriösa kretsar. När Omicron gjorde att smittspridningen återkom i stor skala hände mer eller mindre samma sak. Snabbt spreds uppfattningen att den skulle vara som en förkylning trots att det är helt uppenbart att detta bara gäller för fullvaxinerade som inte tillhör de mest utsatta grupperna. Två tredjedelar av de sjukhusvårdade ovaccinerade idag tillhör ingen känd riskgrupp enligt Socialstyrelsen.

En annan tankevurpa är det som på engelska kallas ”false binaries”. Det är när man ser världen som binär, som en dator med andra ord, antingen ”ettor” eller ”nollor”. Inga mellanting. Detta är förstås helt galet i en värld av gråzoner och mellanting. Det är dock uppenbarligen otroligt vanligt bland mer eller mindre konspiratoriskt lagda människor, vilket märks bland dem som inte tror på vaccin eller att det ens finns en pandemi.

För dessa personer finns det exempelvis bara död eller ingenting som följd av Covid. ”Hur stor är risken att man dör?” är argumentet för att inte vaccinera sig. Samtidigt kan vem som helst se att covid dessvärre har betytt svåra lidanden för tiotusentals svenska drabbade, i vissa fall med kroniska lungskador som följd. Det blir som att analysera en aktie och de enda möjliga utfall man har med är tiodubbling eller att den går till noll. Andra exempel är om vaccinet inte skyddar alla från sjukdom så förklaras det inte fungera och det faktum att vaccinerade i vissa fall sprider smitta blir till att vaccinet inte alls skyddar mot smitta.

Som investerare så lär man sig den hårda vägen att man måste kunna byta ståndpunkt när man ser att den ursprungliga uppfattning man haft inte stämmer med verkligheten eller har slutat vara sann. Vaccinmotstånd och oförmåga att göra detta är helt uppenbart väldigt väl korrelerade. Symptomet är exakt detsamma som när kunniga personer försöker övertyga någon som har en uppenbart felaktig bild av ett företag. När välvilliga personer försöker visa oberoende statistik över hur väl vaccinet skyddar mot att bli sjuk och, framförallt, att få allvarlig eller långvarig sjukdom blir svaret allt annat än ett accepterande av fakta. Istället ifrågasätts källan eller antalet personer i urvalet eller i sista fall påstås att myndigheten i fråga i själva verket försöker bedra oss. Detta är vuxna människor som tänker som småbarn.

Listan kan göras lång. Oavsett vad man tycker om restriktioner och hur mycket man hoppas att detta långdragna elände ska ta slut snart så är det mycket viktigt att ha koll på hur man kommer fram till sina slutsatser. Risken att dö som ovaccinerad om man inte ingår i en riskgrupp är såklart låg men risken för att bli riktigt sjuk är desto högre och det känns helt bisarrt att människor dör för att de inte förstår grundläggande statistik eller drar rationella slutsatser. Allt detta är som sagt lika nödvändigt för en investerare. ”Hope is not a strategy!”


Min bok finns nu i mer eller mindre alla bokhandlar i landet nu och kan beställas hos alla stora onlinebokhandlar, som t.ex. Bokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *