MMXXII

Det är som bekant väldigt svårt att få rätt när man försöker förutspå en så kort tidsrymd som ett kalenderår. Det är väl också den främsta orsaken att det är mycket enklare att vara långsiktig investerare än att försöka göra korta affärer. Alla mina tre huvudsakliga innehav- Evolution, LVMH och Netflix har goda utgångslägen inför detta år men det är som alltid svårt att veta vad som kommer att hända eller ens om dessa innehav kommer att stiga under året.

Sitter man med lönsamma, växande bolag med skalfördelarna så kommer man dock mycket sannolikt att lyckas bättre även under en viss bestämd tolvmånadersperiod än många andra med äventyrliga investeringar. Inget ont om de senare, vissa av dessa bolag kommer att bli morgondagens vinnare men man måste vara medveten om att de allra flesta inte blir det. Det går många försök på varje framtida miljardbolag för att inte tala om hundramiljardersbolag.

Regionkontoret i Stockholm

Netflix gick sämre än börsen i fjol men jag har goda förhoppningar inför 2022. Inte minst för att jämförelserna med 2021 blir lättare än coviddopade 2020, men även för att värderingen har kommit ner och verksamheten går starkt.

LVMH slog häromdagen ATH och har som bekant gått som tåget senaste året. Detta tveklöst för att man presterat urstarka siffror efter den stora covidnedgången. Ledningens vägran att dra ner på tempot 2020 har visat sig vara ett bra vägval och mycket av det som kunde produceras men inte säljas under nedstängningarna har uppenbarligen gått utmärkt att få ut under året som följde. Värderingen är idag klart över PE 30 mot ett historisk snitt runt 25 men jämförelsesiffrorna blir nog ingen större utmaning nu när framförallt våren 2022 verkar ha avsevärt färre restriktioner för resande och firande än motsvarande period i fjol.

Vad gäller mitt största innehav Evolution så ser jag som alltid framtiden an med tillförsikt. Värderingen är pga attacken i slutet av året klart lägre än snittet för 2021 medan vi lätt har kunnat se i spelarantalen att verksamheten går väldigt starkt. Rekorden har duggat tätt under det fjärde kvartalet och året har börjat starkt. Visserligen är en del av detta från Crazy Time som inte har alls samma storlek på insatserna som t.ex. rouletten och högre återbetalningsprocent, men roulette och baccarat går även de uppenbarligen mycket starkt.

Väldigt trevligt har det också varit att se att man startat många nya dedikerade (exklusiva för enskilda operatörer) bord, även dedikerade Lightning Roulette-studior. För dessa tar man bra betalt och därtill kommer förstås provisionen på spelen. Dedikerade bord är en viktig intäktskällor och något som jag tycker ständigt underskattas. Vi har historiskt kunnat se en tydlig korrelation mellan nya bord och intäkter under enskilda kvartal.

Jag tror att man kommer att växa fint under året även om man förstås inte kan växa procentuellt lika snabbt idag när man är så stora som man kunde en gång i tiden. Jag hoppas på 35-40 % på helåret, vilket vore väldigt imponerande. Jag tror att RNG/slots-delen kommer att börja bidra med mer än under NetEnts första år under EVO-flagg och att året slutat på 75 % EBITDA-marginal.

Ja, ja vi får som alltid se hur det blir och det enda vi kan vara säkra på är att kurserna i ovannämnda bolag kommer att vara volatila, dock säkert mindre så i LVMH än de andra två.

För övrigt finns min bok nu ute i ”alla” bokhandlar och hos nätbokhandlarna, t.ex. Adlibris.

4 thoughts on “MMXXII

 1. EVO är ett välskött bolag.
  Dess produkt tillhör en annan branch
  vi inte vant oss vid.
  Jag misstänker att det senast i februari
  kommer info om listning, fusion,uppköp.USA bolag.
  Jag högg till med att köpahela 2 EVO
  åt kompis som är nybörjare.
  Själv har jag lekt lite grand med aktier sedan 80-talet. / Lycka till , belåna inte Era portföljer/ bliv ej oroliga vid nedgångar / numera är det robothandeln som dominerar/
  sitt lugnt i båten! / När ni säljer köper någon annan ! Marknaden är tuff.
  Starta ISK konto. Tyvärr har jag både ock. med hela 30 % ränta på vinst. Sjukt dåligt , Vi som köper aktier och fonder löper en stor risk att förlora vårt sparkapital. Sänk vinstskatten till
  max 20 %.

 2. EVO har jag haft något år.

  Väntar på uppköp snart.

  Litar på lednings seriösitet.
  Litar på magkänslan.

  Hej!

 3. Hej! Mycket bra skrivet! Tackar! Jag är mycket nyfiken av din bok ! Kommer köpa den! Min teori är oxå man ska inte ha för många bolag i portföljen! Köper bolag som en idiot kan leda för eller senare kommer!!! Med vänlig hälsning, Kornel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *