Sjukaste reaktionen någonsin

Inte mycket nytt har kommit från Evolution eller senaste tiden. Sen EVO släppte rapporten den 28 oktober så har väl det enda av någon vikt som kan påverka bolaget varit att tillväxten, att döma av spelarantalen, rusat vidare. Något som hade startat redan i slutet av augusti och stämmer väl med VD-ordets kommentar om att fjärde kvartalet hade börjat starkt.

Aktien har trots det slaktats och är nere under 1100 kronor efter gårdagens ras, eller snarare denna hela veckas nedgång. Orsaken till detta är en rapport som någon, blankare eller konkurrent, lämnat in till spelmyndigheten i New Jersey innehållande vilda påståenden om att EVO skulle ”verka” i diverse länder där spel antingen är helt förbjudet eller lagstiftningen är mer otydlig och dessutom att EVO skulle ta emot spel från svartlistade länder som Sudan. Många påståenden är direkt felaktiga och likställer EVO med en operatör, alltså de som har ansvar för KYC (know your customer) och alla andra kontakter med spelaren.

Evolution bemötte alla dessa påståenden i en rätt skarp kommentar i onsdags men det verkar inte ha haft någon större effekt. Raset har också påverkats en del av att ABG som har haft fel om EVO sedan de började sin bevakning våren 2018 nu känt vittring och skrivit en väldigt negativ analys

Problemet med EVO har alltid varit att marknaden kan bolaget och branschen dåligt. Detta har gjort att aktien har fallit på ”minsta lilla” ganska många gånger genom åren. Detta fall är dock större och märkligare än alla andra tidigare. Märkligare för att det är helt utan proportioner. Ett värsta scenario är vad jag kan se att Evolution börjar granskas i New Jersey för att man misstänker felsteg i andra länder trots att bolaget följer alla regler som finns i delstaten och att de förlorar sin leverantörslicens där. Jag kan inte se att detta skulle vara troligt, man år en stor arbetsgivare där och vad man gör i andra länder borde ju inte ha någon större påverkan så länge som man inte medvetet erbjuder spel i helt förbjudna länder vilket New Jerseys myndighet har förbjudit sina licenshå¨llare.

Det är förstås omöjligt att veta men det är värt att nämna att Playtech som har kända problem med sina intäkter i många år och de har utan några som helst problem haft licens sedan 2020 i delstaten. Delstaten är idag några få procent av bolagets intäkter och även om dessa ökar så är det svårt att tro att deras andel kommer att öka sin andel särskilt mycket i framtiden då onlinecasino, även om det fortfarande växter fint, har varit tillåtet i delstaten sedan 2013.

Att handla ned aktien med långt över trettio procent är, även om man räknar med att EVO skulle få problem i andra delstater, vilket är än mer osannolikt är helt galet överdrivet. EVO sköter sig väldigt väl, jämfört med många andra i branschen. De har inte ansvar för att göra KYC på spelarna eftersom de inte har någon som helst förbindelse med dessa. Vidare hindrar de spel från helt förbjudna länder och man måste ha sofistikerad teknik för att komma runt detta. Andra bolag med gråa intäkter som Playtech, Kambi och Kindred har utan problem hållit licens i New Jersey i flera år.

Ja, ja marknaden hatar osäkerhet så denna typ av reaktioner är förstås inte ovanliga även om denna känns oerhört extrem, men min tro är att om ingenting mer negativt kommer ut så lär detta blåsa över med tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *