När media spelar med

Det är intressant och ibland skrämmande att se hur media ofrivilligt blir verktyg i händerna på kursmanipulatörer. Vissa bolag ger många klick och frestelsen är uppenbarligen ofta för stor för att stanna upp ett tag och fundera på om man ger en rättvisande bild av en händelse på marknaden eller i värsta fall blir ett verktyg för den som vill höja eller sänka en aktiekurs

Ungefär så här har den smutsiga härva som drabbat Evolution utvecklat sig ur ett strikt mediaperspektiv i Sverige.

  1. En anonym amerikansk blankare (att det påstods vara en konkurrent känns mer som en dimridå) skapar en rapport med vilda anklagelser mot EVO. Denna kan till stor del snabbt avfärdas innehållsmässigt av personer med god kunskap om branschen och vilken part som har ansvaret för KYC (dvs operatörerna och inte leverantörer som EVO). Publiken är dock inte proffsen utan marknaden i stort där man uppenbarligen vill skapa maximal spridning och chockverkan för att tjäna pengar.
  2. De anlitar en advokatoch en PR-byrå. Den sistnämnda tar kontakt med nyhetssajter och övrig media och försöker få till en publicering. De få som nappar kräver dock att rapporten lämnas till myndigheten för att publicera.
  3. Den 16 november har aktien på en dryg vecka stigit från 1350 till runt 1500. Advokaten lämnar över ”rapporten” till spelmyndigheten i New Jersey. Man väljer sannolikt denna för att maximera oron eftersom New Jersey är pionjären bland de delstater som legaliserat onlinescasino i USA och skulle kunna sätta bollen i rullning för att ge EVO maximala problem på den amerikanska marknaden där stora förväntningar finns.
  4. Man lyckas få Bloomberg att publicera ett sammandrag av påståendena, sannolikt efter att ha försökt högre upp i näringskedjan som Wall Street Journal och liknande men dessa har för höga krav på vad de kan publicera. Online Poker Report skriver också, se nedan, om rapporten men i starkt kritiska ordalag då de finner den vara en ”PR-kupp”.
  5. Dagens Industri och olika svenska nyhetsbyråer släpper dock ”nyheten” utan närmare kommentar om trovärdigheten. Aktien reagerar omedelbart med en nedgång på ett antal procent under onsdagen (17/11), men den studsar, sannolikt till skaparnas frustration, snabbt tillbaka nästan lika mycket under de två dagarna efter.
  6. Firman bakom släpper då under helgen rapporten i sin helhet till en sida i USA som kommenterar det hela på ett sätt som ger intryck av att detta är någonting oberoende och sant. Ett twitterkonton skapas som på måndagen börjar spotta ut meddelanden riktade till alla som är eller kan vara intresserade av EVO att de borde läsa ”rapporten” och länk till denna. Aktien faller mer än fem procent på både måndagen och tisdagen.
  7. På onsdagen reagerar Evolution till sist på det inträffade med ett i mitt tycke mycket bra pressmeddelande men en mindre lyckad telefonkonferens som inte tillåter några frågor från ”publiken”. Aktien backar 2,5 %.
  8. Dagens Industri skriver i torsdagens tidning om rapporten och EVO:s svar. Infallsvinkeln är starkt vriden emot Evolution och man utgår från på några lösryckta citat från anonyma källor i ”rapporten” som påstås komma från personer inom bolaget. Läsaren för alltså intrycket att det hela vore någon form av visselblåsning om oegentligheter och inte den anonyma smutskastning som det helt uppenbart är. Rubriken är egentligen ett citat från EVO:s VD om hur rapporten kommit till men ger här intrycket av att det handlar om Evolutions metoder för att hitta kunder.

7. Så fort börsen öppnar på torsdagen rasar aktien, något som tar ytterligare fart vid lunchtid då DI låter ABG, det analyshus som i över tre och ett halvt år gjort bort sig genom att med olika motiveringar hålla en säljrekommendation på aktien under större tiden då den gick från 90 till 1700 kronor (nu har man sedan ett tag neutral uppfattning) och nu påstår sig till sist ha fått rätt. Att ABG talar helt i egen sak verkar inte föresväva tidningen och de får utan kritiska frågor lägga ut texten om allt hemskt som man tror kan drabba bolaget.

Man publicerar för säkerhets skull ytterligare en text med tydlig udd mot Evolution i fredagens tidning vars förstasida hade rubriken ”Kollapsen”. Rubriken ger sken av att det skulle ha förekommit mörkläggning från bolagets sida.

Jag menar på inget sätt att DI har skapat hela raset i aktien, men deras rapportering har varit väldigt märklig. En tidning ska såklart inte ta ställning alls utan bara rapportera och granska. Istället för att ta tydligt avstamp i det faktum att Evolution har utsatts för en attack av en anonym aktör har man behandlat rapporten som någonting tämligen objektivt. Som om det vore ett avslöjande reportage inifrån bolaget. Det har varit en total avsaknad av något i stil med ”Vem är det som försöker sänka Evolution?” eller ”Vi har gått igenom anklagelserna och…”

Detta är helt i linje med den styvmoderliga behandling EVO alltid har fått i svensk media, till skillnad från utländsk, men man kan tycka att detta borde ha ändrats nu när bolaget är ett av Sveriges tio största samt att igamingbranschen numera är reglerad i Sverige och dessutom mycket stor på Stockholmsbörsen. Inte heller att välrenommerade ägare som Strand och TIN Fonder har lagt fram en helt annan bild i just DI när de intervjuats verkar ha givit tidningen anledning att fundera över sin infallsvinkel.

Det finns goda skäl att kritisera EVO för bristande kommunikation med marknaden de senaste två veckorna, men DI:s och övrig svensk medias rapportering har varit milsvitt ifrån de i denna fråga mer seriösa publikationerna som Online Poker Report vars detaljerade och kritiska genomgång av anklagelserna visade vilken välplanerad kampanj detta var (nedan).

Aktien har varit väldigt volatil med en betydande nedgång igår och det är omöjligt att veta hur den kommer att utvecklas på kort sikt. En fördel med mitt fem år långa skrivande om Evolution har dock varit att eftersom bolaget har levererat i absolut världsklass (tillväxt, marginal, vinstutveckling) sedan flera år så lockas väldigt mycket ”smart” utländskt kapital till aktien och dessa har i många fall tagit kontakt med mig.

Mitt intryck från dessa samtal är att det finns en samsyn om att EVO har skött sig mycket väl vad gäller frågan om gråa och svarta marknaden och i vilket fall betydligt bättre än andra i branschen, av vilka många har licens idag New Jersey och övriga delstater som legaliserat. Att spelmyndigheten skulle gå skumma aktörers ärenden och slå till mot EVO känns osannolikt. Inte minst när bolaget uppenbarligen har en lång och god relation med denna och andra tillståndsgivande myndigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *