Netflix ångar fram

Det var ett Netflix fullt av självförtroende vi såg rapportera det fjärde kvartalet i tisdags. Man hade passerat den 200 miljonte abonnenten och hade ökat antalet nya betalande prenumeranter (netto) med 8,5 miljoner mot sin egen guidning och marknadens uppskattade sex miljoner. Under 2020 hade man ökat antalet prenumeranter med 37 miljoner vilket såklart är rekord, förra årets 28 miljoner (rekord det med). Man guidade sex miljoner nya under det första kvartalet.

Det finansiella var lika övertygande, men prisökningen i slutet av året har ännu inte börjat märkas. Intäkterna ökade med utmärkta 23 % mot 2019 men intäkterna per abonnent låg stilla. Nästa år får vi förhoppningsvis en ökad lönsamhet per kund.

De glada nyheterna var dock inte slut med det. Netflix mål om att tack vare sina skalfördelar, i snitt per år under varje femårsperiod, öka den tidigare rätt pressade rörelsemarginalen med tre procentenheter. Det blev i fjärde kvartalet en ökning om sex procentenheter till 14,4 %. På helåret landade man på 18 %, vilket var en ökning med fem procentenheter. För 2021 guidade man 20 %.

Slutligen berättade man att man under 2021 tror sig komma att bli självfinansierade och alltså inte behöva öka sin belåning. Man t.o.m. sade att man planerar att börja återköpa aktier, vilket man inte gjort på tio år eller ungefär den tid som man har producerat eget material. Belåningen kommer man att hålla mellan 10 och 15 miljarder dollar framöver. Räntan lär nog sjunka över tid när skulden omsätts. Produktionen skall dock vara fortsatt väldigt hög och man kommer t.ex. att släppa en egenproducerad film per vecka under detta år.

Markanden handlade upp aktien med 13 % i efterhanden vilket ökades på till 18 % under onsdagen. Det känns tydligt att ledningen är full av självförtroende. Man är öppna med att Disney har haft en mycket stark start på sin sstreamingverksamhet men också att man inte har märkt av detta i sin egen tillväxt. Kort sagt finns det ingenting som tyder på att kunderna säger upp Netflix för att familjen skaffar Disney.

Jag känner mig väldigt tillfreds med utvecklingen och kommer att fortsätta äga Netflix detta år om ingenting väldigt oväntat inträffar.

One thought on “Netflix ångar fram

  1. Grattis till en mkt framgångsrik investering som fortsätter att ticka på bra.

    Själv kikade jag på Netflix hösten -12. Tyckte då att de stuckit iväg för mkt o tåget redan gått. Fel hade jag där..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *