12 råd…

I onsdags kväll höll jag och Stefan Telenius varsitt föredrag på runt en timme för Aktiespararna i Uppsala. Föredraget ligger nu uppe på Youtube och nedan finns en sammanfattning av ”Tolv råd för att lyckas på börsen”.

Lägg den tid som krävs
Det finns inga genvägar egentligen, man måste lägga den tid som krävs- dels för att överhuvudtaget kunna börja köpa enskilda aktier (till skillnad från fonder) utan att haverera direkt, dels för att kunna hitta sin ”edge” mot marknaden och hela tiden utvecklas som investerare. Det är som med idrotten- man behöver lägga sina tio tusen timmar för att bli bra.

Välj med tiden ut de bolag som du tror mest på och fokusera din energi och dina pengar på dessa
Det är mycket svårt att hålla många bolag i huvudet och följa samtidigt. Men tiden, när man blir en mer erfaren investerare, är det rimligt att fokusera mer och satsa på de bolag man tro har bäst förutsättningar. Genom att fokusera sitt kapital ökar ens möjligheter till god avkastning avsevärt om man lycka välja rätt bolag. Om det med tiden skulle visa sig att man inte lyckas välja ut de bolag som utvecklas bättre än andra är det klokare att äga fonder eller investmentbolag.

Bli inte distraherad av dem som kan mindre än du om ”ditt” bolag
Oavsett aktie så finns det massor av investerare, förvaltare och ekonomijournalister som gladeligen kommenterar den trots mycket begränsad kunskap om företaget och branschen. Försök att så mycket som möjligt sålla bort detta brus, ge dig inte in i diskussioner med personer som ”känner” eller tror det ena eller det andra utan faktakunskaper.

Lyssna på och diskutera med dem som kan mer än du.
Det är väldigt lönsamt att lyssna på dem som kan mer eller har en liknande kunskapsnivå som du själv. Man kan bolla åsikter och ta del av andras tankar och fakta helt gratis.

Ifrågasätt din egen analys och slutsatser
Bli inte för bekväm med den analys du gjort. Leta hela tiden rimliga invändningar mot den. Särskilt viktigt är detta om man ofta diskuterar med andra mycket engagerade aktieägare i slutna forum då avsaknaden av ifrågasättande lätt kan leda till ”grupptänkande” modell FING 2015-.

Inspireras av dem som du vet är framgångsrika
Det blir allt vanligare att i investerarvärlden helt eller delvis okända personer lyfts fram i media som ”börsproffset”. Ingen golfare skulle försöka hämta inspiration och kunskap från någon person utan historia av framgångar på banan. Personer värda att lyssna på är de som har framgångsrikt levererat avkastning till sina kunder eller har offentligt redovisat sina framgångsrika investeringar under en längre tid. Den som hämtar sina investeringstips av Blondinbella eller liknande charlataner på finansmarknaden förtjänar att förlora sina pengar.

Bli inte lurad av låga PE-tal eller hög direktavkastning
Företag som utmärker sig på detta sätt är väldigt ofta de som har sina bästa dagar bakom sig. De kommer säkert att leverera avkastning i många år framåt men det är knappast här man hittar morgondagens vinnare.

Var inte rädd för höga PE-tal
Höga värderingar kommer nästan alltid av att bolaget levererar framgångsrikt och marknaden tror på fortsatta framgångar. Dessa kommer förstås inte att alltid realiseras, men forskning visar att de aktier som presterat bäst de senaste fem åren oftast har haft ”höga” värderingar från början och har ännu högra PE idag. Och tvärtom. Ett högre PE än genomsnittet är inte något säkert tecken på att värderingen är uppblåst eller att PE kommer att sjunka igen.

Lär dig tålamod. Det är värt hur mycket som helst.
Att ha tålamod är mer lönsamt än att sitta på olaglig information. Börsen saknar allt tålamod och vill ha resultat idag medan framgång för företag i regel tar tid. När framgången till slut kommer och aktien drar iväg till månen på nolltid har många sedan länge sålt bort sig.

Riskera aldrig att förlora allt eller nästan allt
Med framgång kommer ofta hybris. Många investerare som lagt mycket tid på aktier som med tiden belönat dem rikligt tror att de kommer att lyckas oavsett vilka bolag de köper, struntar att göra djupare analys och ger sig i värsta fall in i optioner, warrants och allt högra belåning. Det slutar sällan bra, men dessvärre hör man oftast av bara de som lyckats. Vägen tillbaka är oerhört lång om man permanent har förlorat det mesta av sina pengar.

Ingen teknisk analys kommer att hjälpa dig när nyheter plötsligt kommer
Den som grundar sina beslut på annat än företagets faktiska verklighet riskerar att tas på sängen varje gång någon nyhet kommer som på ett ögonblick förändrar marknadens syn på bolaget. Den som däremot har djupa kunskaper om bolaget kan förhoppningsvis tolka denna information och fatta ett rationellt beslut.

Digitala affärer är mycket mar lönsamma, skalar bättre och har potentiellt mycket större tillväxtmöjligheter
Jag har beskrivit skillnaderna mellan klassisk/fysisk affärsverksamhet här tidigare, se detta inlägg t.ex.

2 thoughts on “12 råd…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *