Inför Q2-rapporterna

Inom kort rapporterar alla de bolag jag följer, här är vad jag förväntar mig för de viktigaste.

LVMH har utan tvekan drabbats rejält av epidemin vilket kunde ses redan i första kvartalets rapport som dock inte var riktigt så illa som många trodde (man rapporterar endast försäljning i Q1 och Q3). Värre blir det förstås i andra kvartalet då nästan hela världen stängde ned och i princip alla bolagets fysiska butiker fick stänga. Å andra sidan är detta väl känt för marknaden och man öppnade butikerna i Asien under kvartalet samt säljer förstås mycket online idag. Viktigast för LVMH är dock att marknaden är framåtblickande och bolagets framtida försäljning påverkas knappast av de problem man har idag. Jag tror därför på en måttlig reaktion på en utan tvekan svag rapport. Av betydelse blir VD:s guidning (sannolikt ”cautiously optimistic”).

Mycket av det som hänt LVMH har också drabbat Apple. Den viktiga iphoneförsäljningen liksom övriga hårdvara faller rejält när man stänger inte bara Apples egna butiker utan alla andra som säljer deras produkter. Dock sker förstås en hel del av försäljningen online idag och köp av tjänster av alla slag- appar, medier och annat, går såklart på högvarv när människor sitter hemma. Apple gav ingen guidning inför kvartalet när man presenterade senast på valborgsmässoafton. Aktien är dessutom upp rejält sedan dess så man kan väl inte beskylla marknaden för att ha tagit ut alltför mycket elände i kursen.

Anledningen till att Apple, precis som LVMH, har gått hyfsat starkt trots den situation vi är i är som sagt att marknaden för vissa företag ser längre fram än bara till nästa eller nästnästa kvartal. Apples verksamhet är oerhört motståndskraftig, vilket marknaden numera vet efter att bolaget motbevisat skeptikerna under många år då allt från Nokia till Samsung till diverse kinesiska tillverkare påstods vara på väg att rubba Apples ledarskap och marginaler. Jag tror även här på en neutral till något positiv rapport även om jämförelsen med förra årets andra kvartal blir mindre trevlig förstås.

Att Netflix är en av vinnarna på coronaeländet visade sig med brutal tydlighet när man ökade antalet betalande abonnenter med nästan 16 miljoner mot kvartalet innan, dubbelt så mycket som man brukar lyckas med de bästa kvartalen historiskt, till 183 miljoner globalt. Aktien var svag under början av pandemin och gick från dryga 400 till att vända strax över 300 men marknaden nyktrade till och sedan dess är den upp rejält och handlades i veckan över 500 dollar för första gången. Aktien är upp mer än 50 % i år.

Avgörande för marknadens reaktion blir huruvida man kan hålla en tillfredsställande antal (netto) nya prenumeranter trots den enorma ökningen senast. För detta talar att Netflix i regel lyckas behålla de nya abonnenter man fångar men frågan är förstås hur många nya man kan räkna med efter att så stora antal tecknade sig i första kvartalet. Marknaden skulle knappast tycka om svaga siffror efter denna uppgång för aktien. På torsdag vet vi svaret och jag blir inte förvånad om man lyckas slå förväntningarna.

Mitt i särklass största innehav Evolution Gaming har som bekant stigit rejält sedan förra rapporten och mer än dubblats sedan marknaden fick hicka i mars och handlade ned aktien på oro för om epidemin skulle kunna stänga studior. Uppgången den allra senaste tiden är såklart också mycket beroende på budet på NetEnt som jag skrev om för två veckor sedan. Det senare har förstås effekten att EVO-aktien i viss mån lär påverkas av NetEnts rapport som även den kommer på fredag den 17:e sedan datumet ändrats pga budet.

EVO:s omsättning i har förstås drivits på av den potenta trippeln nedstängningarna av samhället i allmänhet, stängda fysiska casinon och i princip obefintlig sport att spela på. Förutom ledningens ord om detta vid förra rapporten så kan det ses i spelarantal på EVO:s spel under kvartalet liksom, för den allt viktigare amerikanska marknaden, i New Jerseys övervakningsmyndighets statistik för april och maj som fullkomligt exploderade.

En negativ inverkan på omsättningen är att man fick stänga studion i Georgien i slutet av mars och sedan bara fått öppna delar av den för myndigheterna. Denna studio har framförallt blackjackbord och i stor utsträckning sådana som är dedikerade för enskilda operatörer. Vad gäller den provisionsgrundande spelandet har detta i stor utsträckning flyttat till andra EVO-bord och spel i deras andra studior men den avgift som operatörerna betalar per månad har man såklart tappat en hel del av när många bord inte kunnat vara igång. Oklart vilken inverkan detta har men det kommer att märkas.

Slutligen tror jag att den viktiga personalkostnaden, som legat stilla de tre senaste kvartalen, sjunkit något tack vare alla permitteringar, eller i alla fall är fortsatt oförändrad. Detta bådar gott för marginalen som lär fortsätta stiga. Jag är av dessa skäl positiv inför rapporten och hoppas på höjd guidning för marginalen i år nu när man vet omfattningen på covids påverkan samt besked om när man kommer att öppna den viktiga studion i Pennsylvania.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *