Året som gått

Jag kommer att se tillbaka på 2020 med minst sagt blandade känslor. Dels det uppenbara- en pandemi som dödat, oroat och ställt in det mesta roliga. Dels det bästa året avkastningsmässigt för mig med nära 200 % uppgång. Något jag för övrigt delar med många andra som utnyttjade raset i mars/april och, framförallt, investerat i digitala affärsmodeller nu när dessa välförtjänt värderas upp allt mer. Det blir lätt tunnelseende på Finanstwitter och liknande fora när många har mycket god utveckling men värt att tänka på är att börsen gick upp runt 12 procent inklusive utdelningar. Det är alltså stockpicking och erfarenhet av tidigare börsfall som ger de extrema uppgångarna ett sånt här år. Precis som det alltid är.

Något som man kanske glömt bort idag är att året började starkt, OMXS30 började på 1808 och gick upp till 1900 eller runt fem procent på sex veckor. LVMH hade en liknande utveckling men mina andra två större innehav Netflix och Evolution Gaming rusade in i 2020. Fram till den 18 februari hade NFLX stigit med 18 % och EVO med osannolika 46 %. Sen gick det lite sämre…

Jag trodde inte att coronasmittan skulle komma till oss i någon större omfattning utan räknade med att det i värsta fall skulle bli som under Svininfluensan. Jag följde dock nära vad som rapporterades under första kvartalet och lyssnade, skulle det visa sig, alldeles för mycket på Folkhälsomyndigheten som dessvärre inte hade en susing. Jag sålde i början av mars 25 % av mitt LVMH-innehav på oron för stängda butiker i Kina och alltmer troligt i Europa också. Detta var förstås rätt men jag borde ha sålt hela innehavet på den information som fanns då. Det var ju helt uppenbart att pandemin skulle drabba världens största mode- och champagnebolag. Något jag har grämt mig för hela året.

Om jag var otillräckligt orolig för LVMH (+22 % på helåret)så var jag naiv när det gällde EVO (+189 %) och Netflix (+64 %) eftersom dessa rimligen skulle dra nytta av att folk blev mer hemmasittande. Det stämde förstås vilket vi såg senare i EVO:s magnifika omsättningsökning hela året och Netflix jättelika ökning av prenumeranter i andra kvartalet. Dessvärre stämde det inte alls att dessa aktier skulle hålla emot. Viss motståndskraft visade EVO dessutom när allt annat föll kraftigt efter den 18 februari men till sist föll den samma 30 % från toppen som börsen som helhet, sista nedgången blev efter att den stora studion i Tiblisi fått stänga temporärt. Netflix föll med 17 % tills det vände den 17 mars.

Till avdelningen bra saker jag gjorde hör mina ökningar under raset. Dessa är ju dessutom betydligt viktigare än missade chanser som jag beskrev ovan eftersom de ger riktiga pengar. Jag ökade hela vägen ner i EVO med lånade slantar och ökade i NFLX på 310 dollar, en affär som jag är väldigt nöjd med förstås. Jag ökade även sakta och lite sent i LVMH i slutet av sommaren. Dessa ökningar har förstås givit otrolig avkastning i alla tre aktierna.

Det var ett mycket märkligt år men mest intressant för framtiden känns det faktum att så många digitala verksamheter har värderats upp. Dels beror detta på att de har gått bra under pandemin men mest tror jag att marknaden har insett hur lönsamma dessa bolag är. När första vaccinet visade sig ha effekt mot sjukdomen och dessutom mycket högt skydd så föll EVO, Netflix och liknande bolag medan de som fått mest stryk under året rusade. Detta höll dock bara i sig en kort period och sedan vände igaming, gaming och digital underhållning av alla slag upp igen.

Detta ökade marknadsintresse gör att jag känner mig nöjd med att äga mycket EVO men även fortsatt Netflix. Evolutions utsikter inför 2021 kommer jag att skriva om nästa vecka. Att vi sakta går mot ljusare tider verkar LVMH-aktien ha tagit fasta på och jag kommer att sitta kvar där också, säkerligen i många år till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *