EVO, förvärvaren

Evolution meddelade i måndags att man förvärvar rockstjärnan bland slotsstudiorna i världen, BTG, Big Time Gaming. Detta är bolagets tredje förvärv efter den pyttelilla livecasinoleverantören Ezugi 2018 och (förstås) NetEnt i höstas. Marknaden var positiv till affären och det är lätt att förstå varför.

Australiensiska BTG och dess VD och grundare Nik Robinson har ett utmärkt rykte i branschen. De är slotstillverkaren som (bl.a.) skapat Megaways-tekniken som ger vinstmöjligheter genom tusentals olika kombinationer och med sin enorma popularitet har tagit branschen med storm sedan introduktionen för några år sedan. Denna inlemmas i deras egna slots men licensieras även ut till ett antal andra tillverkare, däribland EVO:s NetEnt och Red Tiger.

Till följd av det senare och en mycket slimmad organisation med enligt uppgift färre än 20 anställda producerar man enligt de kortfattade uppgifter som släppts om finanserna en omsättning på 33 miljoner och ett EBITDA-resultat på galna 29 miljoner euro, alltså uppåt 90 % marginal och växer mellan 30 och 40 % per år. Kom inte och säg att digitala affärsmodeller inte skiljer sig från klassiska…

Priset ger en lätt ”för bra för att vara sant-känsla”. Man betalar om alla mål uppnås maximalt femton gånger förra årets EBITDA, vilket vid första anblick kan verka lite smådyrt. Förutom de sanslösa marginalerna så växer bolaget dock med 30-40 % per år och EVO köper förstås inte detta bolag för resultatet även om det kommer att märkas i EVO:s siffror utan för kvaliteten i bolaget och deras ”produkter” och inte konstsim sagt tekniken som förstås kommer att inlemmas i EVO:s framtida spel. Apropå de senare så sade utvecklingschefen Todd Haushalter att man redan har stoppat nya slottar från NetEnt för att kunna satsa mer på kvalitet än kvantitet.

Rent matematiskt betalar med 15 gånger förra årets EBITDA (max 450 MEUR) för bolaget men det är trevligt nog med två tredjedelar tiltat mot aktier initialt och tillägsköpeskillingen, som är 30 % aktier och 70 % kontant sträcker sig ända in i 2024. Bolagets bidrag är garanterat betydligt större om tre år vilket gör att köpeskillingen i själva verket är betydligt mindre än 15 gånger det EBITDA som BTG kommer att ge Evolution.

Förklaringen som givits att det blev affär och på dessa villkor är väldigt hoppingivande för oss långsiktiga ägare. Bolaget vill helt enkelt bli en del av världsledaren EVO med allt vad det innebär. Eftersom EVO-ledningen i vanlig ordning ger vinkar om kommande förvärv kan man tänka sig en framtid likt Embracers och, om man så vill Berkshire och LVMH, där fina bolag söker sig till koncernen helt enkelt för att det lönar sig rejält för båda parter att bli en del av den.

Vi såg ju också i fjol när NetEnts ägarfamiljer m.fl. tog enbart aktier i EVO som betalning, uppenbarligen för att de trodde på affären. Precis som Nik Robinson och övriga ägare lika uppenbart gör nu.

Rent operativt är detta så långt från förvärv pga tänkta skalfördelar man kan komma. Den slimmade organisationen ger som Martin Carlesund sade på frågestunden efteråt snarast kostnader när den ska integreras. Detta handlar om att EVO köper en rockstjärna och väntar sig att det ska ske nya mirakel när man går samman med EVO:s utvecklingsteam. Eftersom slots, inte minst Megaways-slots, är mycket populära på den öppnande amerikanska marknaden så behöver man inte vara ett geni för att förstå att detta är en del av EVO:s plan.

Vi ägare är vana vid att Evolution inte gör någonting illa övertänkt och detta verkar inte vara något undantag. Jag kan ärligt talat inte komma på något enda misstag värt namnet som EVO-ledningen har gjort under de 4,5 år som jag följt bolaget extremt nära. Ledningens extrema fokus på leverans och kostnadskontroll gör att det är lätt att lita på att de förvärv och andra investeringar de gör inte bara är väl genomtänkta och kommer att ge mycket trevligt resultat med tiden.

EVO får mig ibland att tänka på det som Manchester Uniteds mångårige manager Sir Alex Ferguson sade om känslan när han värvat den mycket unge Ryan Giggs- ”Förutsättningarna var perfekta från början, det var bara att vänta och se precis hur bra han skulle bli.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *