Läsa lagom…

I min studentkorridor i Flogsta back in the day hade vi en forskarstudent i paleontologi som var smått galen. Vi frågade om han forskade om dinosaurier men fick veta att hundratals miljoner år gamla förstenade maskar var hans fokus. Han arbetade, dvs läste, jämt. Han kom hem sent på kvällarna och drack honungsvatten till filmjölk med flingor för att han inte orkade laga mat. En julafton blev han påkommen av en forskarkollega som måst åka förbi Paleontologen där han glömt en julklapp som körde ut honom ur huset. Till det mer tragikomiska hörde att han började studera ukrainska för att kunna läsa tre böcker om maskar som aldrig hade översatts till engelska…

Ibland har jag känt mig som ”Forskarn” som vi kallade honom när jag har läst urskillningslöst. Jag har ofta lagt alldeles för mycket tid och energi på att läsa om allt möjligt som jag tyckt varit intressant och det har inte bara kostat tid utan det har blivit för mycket fakta och intryck som minskat fokus. Jag har med tiden förstått att det finns en kurva liknande normalfördelningskurvan över hur mycket som är för lite att läsa, lagom och för mycket:

Det är inte förenligt med en fokuserad investeringsstil att läsa alltför brett. Viktigast av allt är dock att man behöver tid då man gör annat för att kunna bearbeta informationen och få överblick. Man måste också vara hyfsat fokuserad i vad man tar in eftersom kapacitet måste finnas för de ämnen där man vill ha expertkunskaper. Jag tror dock man kan läsa för mycket även om det ämne man specialiserat sig på, precis som min korridorare. När jag t.ex. snöade in på Apple (2011-17) läste jag allt jag kom över. Precis allt. Detta gav förvisso väldigt ingående kunskaper om Apple men det blev för mycket eftersom jag missade att följa upp andra intressanta bolag som kom i min väg som verkade i andra branscher. Jag hade tjänat mycket på att läsa och lyssna på ett urval av allt jag tog in.

Twitters baksida är helt klart att man får för mycket information av allehanda slag även om man försöker fokusera. Detta är nog något man får leva med men jag försöker idag att vara betydligt mer försiktig med vilka tweetade länkar jag öppnar och läser. Minst hälften jag konsumerar under en dag är så uppenbart ointressant för de branscher jag följer och blir bara till ett oväsen som stör koncentrationen på för mig oerhört mycket viktigare saker. I måndags lät jag bli att titta på twitter under kontorstid och även om det inte är realistiskt att kunna avstå under dagtid mer regelbundet så var det väldigt skönt. Ungefär som när jag slutade att kolla aktiekurser hela tiden under dagen.

Mitt mål är just nu att dra ner på överdrivet och överflödigt läsande, oavsett om det är artiklar eller tweets som jag inte har någon nytta av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *