Firma digitalis?

Fascinerad som jag är av digitala affärsmodeller kan jag inte undvika att filosofera kring om vi en dag kommer att se ”helt” digitala företag. Alltså en verksamhet som förutom att inte behöva något lager, fysisk distribution eller tillverkning därtill i princip inte behöver några anställda för att sköta verksamheten. Kan algoritmer och artificiell intelligens en dag utveckla och uppdatera digitala produkter och tjänster och hålla kontakt med kunder och leverantörer?

Detta är naturligtvis ingenting som dagens AI klarar av men utvecklingen går ju allt snabbare och det känns ju inte direkt osannolikt att man en dag skulle kunna sätta upp företag som sköter sig själva i alla fall till största del gör det.

Dagens militära drönare kan i princip föra krig själva. De kan flyga utan mänsklig styrning och identifiera inte bara fiender med vapen och olika fordon utan även misstänkta beteenden i stil med ett antal män på en viss plats vid en viss tidpunkt som gör att de sannolikt har fientliga intentioner. Naturligtvis finns det lagar och regler som gör att man måste ha en människa som godkänner insatser men det finns ingenting som tekniskt hindrar att människor på båda sidor av en konflikt sätter in drönare och robotar och går och fikar för att sedan återkomma och kolla hur det har gått.

Idag skrivs även avancerade texter blixtsnabbt med hjälp av AI-teknik, tidningar och nyhetsbyråer får på detta sätt automatiskt t.ex. sammanfattningar av långa kvartalsrapporter att publicera strax efter att de släppts. AI kommer förstås en dag att kunna ”förstå” allt som vi kan ta in och dessutom göra det utan att bli distraherad av kolleger, trött eller börja slarva för att kunna åka hem tidigt.

Just as electricity transformed almost everything 100 years ago, today I actually have a hard time thinking of an industry that I don’t think AI will transform in the next several years.  — Andrew Ng

Naturligtvis kommer de då också att förstå klagomål från kunder och rätta till de programvaror, spel och tjänster som företaget erbjuder. Redan idag tolkas t.ex. alla Netflix kunders beteenden för att anpassa utbudet av film och serier samt vilka produktioner som den enskilde användaren ser när han startar appen utan att någon människa behöver övervaka det.

För att kunna fungera som företag måste ett digitalt bolag ha möjlighet att kommunicera med människor. Detta för att t.ex. utföra underhåll på de servrar som verksamheten drivs ifrån. Googles VD visade för inte så länge sedan upp en ny version av deras digitala assistent som bland mycket annat kan utföra bokningar per telefon…

Det krävs förstås betydligt mer än så för att driva ett företag, men det mesta i en digital affär handlar ju om att ta hand om en digital produkt/tjänst så att den gör användarna glada. Det mesta av detta är ju ettor och nollor. En digital verksamhet behöver ju inte heller några robotar i lagret eftersom det inte finns något lager.

Jag tror därför att det bara är en tidsfråga tills vi får se företag som så att säga sköter sig själva. Omöjligt att veta hur lång tid det tar men sannolikt sker det snabbare än vad de flesta skulle tro. Precis som så många andra saker idag som man bara för några år sedan inte hade trott vi skulle få se på länge. Ungefär som när New York Times skrev att det skulle ta miljoner år innan människan uppfann en flygmaskin. Bara nio veckor senare flög Orville Wright…

Allt detta är ju egentligen bara en fortsättning på den digitalisering som vi ser överallt runt om oss idag när digitala affärsmodeller tar över- Färre människor och lokaler men fler datorer. Precis som denna digitalisering sedan decennier skapar företag som har helt annan effektivitet och lönsamhet kommer framgångsrika helt digitala företag att göra många (fysiska) människor rika. Andra kommer att säga att det är en hype och att bolagens värdering är sjuk…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *