It’s morning in America…

…som Ronald Reagan sade när han hade blivit vald. Många har undrat varför jag har intresserat mig så mycket för det amerikanska valet. Det har flera orsaker även om det egentligen bara är en som har betydelse.

Till att börja med är det en combo av att jag alltid har varit intresserad av amerikansk politik och följt presidentvalen sedan 80-talet samt att jag länge har följt Trump på avstånd. För mycket länge sedan läste jag hans bok ”Art of the Deal” och några år senare såg jag några avsnitt av ”The Apprentice”. Det senare var fascinerande tyckte jag eftersom det var kul att se hur skruvad han var på alla sätt och, inte minst, så otroligt uppenbart att han inte var just det som han framställdes som, en stor företagsledare.

De ansvariga för programserien har senare berättat om hur de lyckades med förvandlingen. De fick en lätt avdankad kändis med spektakulära konkurser i bagaget med ett slitet kontor, vars verksamhet inte alls var att bygga hus utan att sälja rättigheterna till sitt namn att framstå som en av USA:s vassaste entreprenörer. The rest is history…

När Trump på sommaren 2015 kom ned för rulltrappan för att tillkännage sin kandidatur till presidentposten framför en inhyrd publik kunde jag inte ta det på allvar. Vem skulle rösta på honom, det är bara för reklamvärdet tänkte jag. Det har ironiskt nog kommit ut att han själv inte gjorde det heller- allt var orkestrerat för att höja hans ”name recognition” och därmed värdet i varumärket Trump, vilket hade fallit stadigt i många år. Det var dessutom långt ifrån första gången han ”ställde upp” som president.

Grejen är att det blev på allvar eftersom Trump är mästerlig på att dupera massorna och för att han kom precis i rätt tid när många amerikaner var less på demokraterna, uppsägningar orsakade av frihandel och identitetspolitik efter åtta år med Obama, som till mångas förtret dessutom är svart. Detta för mig till det egentliga skälet till varför jag varit så kritisk och hoppats att han skulle försvinna allra senast i denna veckas val.

Jag är bra på att se vartåt saker och ting ska barka. Det är en förmåga som har varit till enorm hjälp för mig som investerare. Alltså att utifrån den rådande situationen med rätt hög träffsäkerhet förutspå vad som sannolikt kommer att hända. Att Trump sen mot alla odds blev vald hade jag dock inte förutspått men det gjorde mig väldigt orolig. För mig var det uppenbart att detta var ett recept på elände. I värsta fall väldigt allvarligt elände.

Att tro att han skulle lugna ner sig och styra landet med hjälp av duktiga rådgivare och en allmänt företagsvänlig politik som många som liksom jag står på högerkanten trodde såg jag som otroligt naivt givet hans svårt narcissistiska personlighetsstörning och oerhörda okunnighet om ens basala förhållanden i världen och politiken. Inte för att det rådde någon brist på kompetenta personer från tidigare administrationer som skyndade till för att försöka bidra till att undvika katastrofer i landets relationer med andra länder och EU, NATO, FN m.m. Han skulle naturligtvis ignorera alla råd, handla instinktivt, skylla alla misstag på andra tills det i värsta fall gick riktigt illa.

Det höll på att gå riktigt illa också. När han bråkade som mest med Nordkorea under sitt första år fick han enligt vittnesmål plötsligt under ett möte med sina säkerhetsrådgivare den briljanta idén att han skulle skicka en tweet där han skulle beordra alla anhöriga till amerikanska trupper stationerade i Sydkorea att omedelbart lämna landet ”För att sätta press på Kim”. Generalerna förklarade för honom det som borde ha varit uppenbart för alla närvarande- att i ett spänt läge göra något sånt skulle garanterat göra att Kim trodde att ett anfall mot Nordkorea vore omedelbart förestående och sannolikt leda till en attack från norr. Han lät bli att skicka tweeten.

Lägg till detta Trumps motstånd mot frihandel, avsky för EU och allianser samt ständiga handelskrig. Hans undfallenhet mot Putin likaså och hans totala brist på omdöme och eftertanke. För att inte tala om hans ständiga lögner och elakhet. Detta ska man jämföra med några höjda skatter under Biden, vilket för oss till pudelns kärna. Trump har fördummat inte bara sitt land utan många svenskar också tycker jag. Många respekterade kommentatorer på högerkanten har fått för sig att bara man kan bortse från Trumps uppenbara karaktärssvagheter så är han bra för börsen, freden, Kina osv. Om han förlorar så kommer det en massa skatter och socialism…

USA är mer än något annat land väldigt företagsorienterat och individualistiskt. Börserna steg till himmelen under både Clinton och Obama, det finns ingenting som säger att det skulle bli börsfall för att Joe Biden nu mycket sannolikt blir president, vi har redan fått kvitto på att marknaden inte alls är emot Biden efter två dagar med stora uppgångar sedan det blev allt mer sannolikt att han vinner.

Själv ser jag mest fram emot att inte behöva oroa mig mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *