”Det är väl enkelt om man har pengar?!”

Jag har många gånger tänkt på vilken fördel det är som investerare att ha en bakgrund från ”riktiga” företag. Alltså företag som köper och säljer, tillverkar och utvecklar saker. I motsats till om ens erfarenhet begränsas till att ha jobbat enbart på bank och liknande med förvaltning eller analys. Eller, förstås, om man ännu är student och ännu inte har haft något ”riktigt” arbete förutom kanske några sommarjobb.

Med detta inte sagt att det inte finns utmärkta analytiker och förvaltare som inte har denna erfarenhet, för jag har träffat många, men det är ofta så uppenbart svårt att på djupet förstå hur ”vanliga” företag fungerar om man inte har jobbat i dem. Om hela ens arbetslivserfarenhet har varit i finansvärlden.

Mitt första jobb var i Tyskland för ett företag som helt enkelt designade och köpte och sedan sålde ganska enkla men väldigt trendkänsliga produkter. Därtill var utmaningen att ligga rätt när kundernas smak snabbt skiftade. Därefter jobbade jag i företag vars verksamhet (inom IT, ”medtech” och energi) var väldigt mycket mer komplicerad och vars produkter i regel krävde stora investeringar och väldigt mycket arbete. Produkter som ibland trots enorma investeringar och ansträngningar inte flög.

Gång på gång har jag mött påståendet att någonting uppenbarligen väldigt komplicerat inte är särskilt imponerande för att ”det är väl ingen konst när man har pengar”. Varje gång har det kommit från personer som enbart jobbat inom finans och inte sällan har det handlat om Tesla och SpaceX. Företagen och entreprenören som så många älskar att hata. Detta har också varit populärt att säga om Apple och Evolution Gaming.

Föreställningen att någonting är enkelt bara för att man har pengar är otroligt naiv och befängd. Ja, pengar är en förutsättning för allt företagande eftersom bristen på dessa leder inte bara till att man inte kan utveckla något utan till konkurs. Detta betyder dock inte att pengar allena skapar produkter och än mindre att enormt komplicerad utveckling och produktion är en klackspark för att man har tillgång till finansiering.

Skillnaden mellan bra och mindre bra företag är enorm vad gäller deras förmåga att skapa attraktiva produkter som håller vad de lovar. Enorm. Företag vars ledning och anställda har knäckt koden för vad kunden efterfrågar, gärna innan han ens är medveten om det själv, är förstås just de företag som leder i sin sektor. De har pengar just för att de är framgångsrika och detta hjälper naturligtvis till för att anställa ny spetskompetens och skapa ännu bättre produkter och ytterligare öka gapet till konkurrenterna.

Varifrån denna förmåga kommer skiljer sig mellan bolagen. Ofta är det uppenbarligen produkten en karismatisk ledare som Steve Jobs eller Elon Musk, för vissa är det att vara på rätt plats vid rätt tillfälle som Evolution Gaming, Microsoft och många andra. För andra är det att man tar fram en teknik som slår alla konkurrenters som t.ex. Google.

Om man däremot ironiserar över ett enormt framgångsrikt företag som kanske ännu inte tjänar några pengar och inbillar sig att detta allena gör bolaget i grunden värdelöst eller som sagt att framgången skulle vara enkel bara man har pengar att spendera så är det garanterat att man missar många tillfällen. Både för att man inte köper företag som i själva verket genom sin förmåga och teknik har en enorm vallgrav mot konkurrenterna och för att man sannolikt säljer dem så fort deras aktie har tagit fart för att anknyta till förra veckans inlägg.

Man ska istället se till att hitta dessa bolag och köpa dem även om det känns som man är sen. De kommer med stor sannolikhet att belöna en rejält med tiden om man bara sitter still i båten också när det blåser.

2 thoughts on “”Det är väl enkelt om man har pengar?!”

  1. Tack för ett bra inlägg, du har mycket kunskap att dela. Vad gäller tillgång till pengar kan man se exempel på företag som inte lyckas till och med på grund av för mycket pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *