LVMH gonna LVMH

I tisdags blev jag återigen påmind om hur odramatiskt det är att äga LVMH, även som en tungviktare i portföljen, jämfört med EVO (min andra tungviktare) och andra bolag som jag ägt de senaste åren. Att Q3-rapporten skulle släppas på kvällen kändes om inte som en icke-händelse så i alla fall absolut inte som något att hetsa upp sig för eller bli nervös inför.

Sin vana trogen levererade Europas största bolag ännu en solid rapport med rejäl tillväxt över hela linjen och en guidning om att man förväntade sig samma ökning under det sista kvartalet. Nedan är siffrorna för de första nio månaderna i år:

Fashion & Leader goods, som står för halva omsättningen men betydligt mer av vinsten, växte med 30 % och övriga affärsområden mellan 19 och 28 %. Eftersom bolaget inte lämnar vinstsiffror på våren och hösten får vi gissa lite men att just modevarorna, som till allra största delen är Louis Vuitton, fortsätter växa snabbt bådar väl.

Även om tillväxten var dopad av valutaeffekter (den rapporterade omsättningen steg med 27 % medan den organiska, dvs utan valutaeffekter, var 19 % upp) så är det uppenbart att LVMH inte påverkas mer än på marginalen av de stigande räntorna och oron i världen.

Bolagets CFO Jean Jacques Guiony påpekade också på analytikerkonferensen att LVMH:s kunder huvudsakligen varken är de rika eller genomsnittskonsumenterna utan ”the affluent” vars ekonomi inte alls påverkas i paritet med genomsnittet. De är till största delen personer som har råd helt oavsett konjunkturen.

Vad gäller konjunkturen var hans kommentar till risken för en lågkonjunktur att aktörer i regel anpassar sig till rådande läge och att man därför inte kan vara säker på att det kommer en lågkonjunktur värd namnet för att centralbankerna nu höjer räntorna och marknadens aktörer verkar eniga om att den är på väg.

Även om aktien är ned runt 15 % i år är hälften återhämtat av att kronan har fallit mot euron vilket dämpat min personliga nedgång i år. Jag är övertygad om att så snart de långa räntorna slutar stiga och marknaden i alla fall kan se en ljusning längre fram så kommer LVMH och andra stabila och höglönsamma bolags nu så nedpressade aktier att återhämta sig mycket snabbt. Jag är glad att idag äga mer LVMH än jag någonsin tidigare gjort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *