Kriser och krig och börsen

Jag lägger inte många minuter på att fundera över makro under ett år eftersom det är min erfarenhet att äger man bolag med starka vallgravar och produkter som marknaden älskar så kommer tillfälliga händelser som ränterörelser, allmän oro på marknaden eller vad Kinas regering sade igår att ha mikroskopisk påverkan på ens aktier på sikt.

Ovanstående gäller dock förstås inte vid väldigt stora saker händer som covid och kriget i Ukraina. Då är det väldigt viktigt att försöka förstå hur detta kan komma att påverka ens innehav. Med betoning på ”försöka” för lätt är det absolut inte.

När Covid visade sitt fula tryne för drygt två år sedan följde jag minutiöst händelseutvecklingen. Mitt första intryck, inte minst på grund av FHM:s och Tegnells absurt självsäkra påståenden, var att smittan inte skulle komma att sprida sig till vår del av världen, eller i varje fall inte i någon större utsträckning. När detta visade sig vara väldigt fel så försökte jag bedöma vilken påverkan nedstängningar av länder skulle ha på framförallt Evolution och LVMH.

Jag minskade runt en fjärdedel i LVMH runt 420 euro eftersom de har stor försäljning i butik och säljer en hel del drycker genom taxfree. Jag köpte tillbaka aktierna runt 310 euro, vilket var lyckat. Det fanns dock inget hot mot företaget som sådant men det var uppenbart när jag sålde att det skulle bli värre innan det blev bättre och jag borde därför ha sålt allt när de stora länderna började stängas.

Vad gäller Evolution var min analys att bolaget skulle tjäna på nedsänkningen så jag gjorde ingenting. De tjänade mycket riktigt som andra digitala underhållningsbolag på detta men aktien tog väldigt mycket stryk inte minst när man måste stänga studion i Tiblisi. Jag ökade lite på låga nivåer men lyckades inte tjäna några större pengar på det inträffade. Vinsten blev i stället erfarenheten att alla bolag dras med när riktigt stora osäkerhetsmoln dyker upp vid horisonten, även de vars framtid och intjäningsförmåga helt uppenbart inte var hotad av pandemin.

Som jag skrev förra veckan så tror jag inte att dessa bolag är det minsta hotade av kriget i Ukraina. Detta gäller dock förstås under förutsättning att kriget inte sprider sig till andra länder. Samma sak men på längre sikt om Ryssland vinner kriget och kan fortsätta att sprida sitt gift i åratal framåt.

Jag följer därför denna konflikt så nära som det är möjligt att göra härifrån. Hittills har det gått väldigt bra för Ukraina och väldigt dåligt för Ryssland givet förutsättningarna och givet de mål som Ryssland hade från start. En ockupation av landet är idag utesluten och vääääldigt sannolikt gäller samma för Rysslands mål att inta Kiev. De har inte resurserna, deras soldater är omotiverade och idag livrädda för ukrainska styrkorna, väst förser Ukraina med oerhört effektiva vapen och den gamla sanningen gäller- en anfallare förlorar så länge han inte har vunnit medan en försvarare vinner så länge han inte har förlorat.

Jag tror att vi, dvs den civiliserade världen, idag har det stora tillfället att tillsammans med Ukraina tillfoga Putin och hans orchhorder ett ohyggligt nederlag som kan stoppa deras aggressiva ambitioner för lång tid framåt. Detta kommer dessvärre att ske till priset av tusentals döda ukrainska soldater och civila förutom hemsk materiell förstörelse. De som tycker synd om Rysslands befolkning under sanktionerna borde kanske tänka lite på hur otroligt populär Putin har varit i landet, även efter att vilken tänkande vuxen människa som helst kunde se att han var ett monster som dödade journalister och invaderade grannländer. Däribland den bland ryssar väldigt populära invasionen av Krimhalvön.

Att kriget går dåligt för Ryssland är förstås goda nyheter för börsen och jag har inte varit rädd att köpa det lilla jag har kunnat på marginalen för att öka mina innehav. Jag har också sålt av en del av den champagne jag har investerat i de senaste åren för att få loss pengar. Situaitionen kan ändras förstås men det känns inte sannolikt givet utvecklingen hittills, även om risken för tillfälliga nedgångar är överhängande så länge det sitter en galen diktator som kan börja vifta med kärnvapen i Kreml.


Min bok kan som tidigare köpas i handeln i hela landet och beställas från förlagetAkademibokhandelnAdLibrisBokus och många andra näthandlare. Den finns nu också som e-bok

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *