När det faller

Varför aktier eller hela börsen faller är förstås bland de viktigaste frågor vi kan ställa oss som investerare när detta sker. Dessvärre verkar många behandla de två diametralt olika situationerna att nedgången huvudsakligen beror på händelser i eller utanför ett bolag som tydligt påverkar dess utsikter negativt samt yttre händelser som har mycket liten eller ingen påverkan på bolaget, t.ex. ett brett börsfall, ganska lika.

Det känns rätt banalt att påpeka att dessa två situationer är fullständigt olika. Faller Aktie A för att marknaden, rätt eller fel, börjat tvivla på bolagets utsikter måste jag analysera det som har hänt i bolaget och om aktiens reaktion är rimlig eller felaktig.

Faller den däremot exempelvis på grund av att det uppstått en global kris som covid eller kriget i Ukraina så handlar analysen förstås istället om huruvida den nya situationen kommer att påverka mitt bolag och i så fall hur mycket.

Kriget i Ukraina påverkar såklart många bolag men det känns inte rimligt att hela börsen faller så här. Massor av svenska och europeiska bolag har ingen eller i princip ingen verksamhet i Ryssland eller Ukraina. Ryssland är ett fattigt land med en BNP per capita på drygt 10 000 dollar. Motsvarande för Sverige är 52 000 dollar och Rysslands är exempelvis bara en tredjedel av Ungerns. Sanktioneras och Rysslands förestående ekonomiska undergångs påverkan på enskilda bolag är därför i regel mycket liten.

Ett exempel av intresse för mig är mitt älskade LVMH som såklart har verksamhet i Ryssland. Man säljer sina produkter i fina butiker i Moskva. Några detaljerade siffror finns inte tillgängliga men Europa utom Frankrike stod 2021 för femton procent av bolagets försäljning. Denna andel minskar för övrigt stadigt. Av detta sker en inte obetydlig del av försäljningen till turister, framförallt förstås kineser.

Vad ska man då tro att Rysslands andel är när nu LVMH:s aktie har fallit med runt en fjärdedel sedan kriget började bli sannolikt? Vi vet att försäljningen i Frankrike är sex procent eftersom denna inte ingår i Europa-segmentet utan är ett eget. Rysslands fallande BNP var år 2020 1450 miljarder dollar. Frankrikes var 2670 miljarder dollar eller 85 % högre än Rysslands.

Även om det finns många väldigt rika och inte så lite kitschiga människor i Ryssland så kan de bara dricka en viss mängd champagne och köpa en viss mängd väskor och dyra kläder. I Frankrike är välståndet betydligt mer utbrett, champagne dricks betydligt mer allmänt och därtill har LVMH förstås en enorm turistförsäljning i Frankrike. Att räkna med mycket mer än motsvarande en femtedel av den franska LVMH-försäljningen känns inte rimligt.

Jag tror alltså att Ryssland står för 1-2 % av LVMH:s försäljning vilket gör landet till helt betydelselöst för detta snabbväxande bolag. Visst måste man ta i beaktade risken att kriget sprids och vi får en lågkonjunktur men någon långsiktig skada är väldigt svårt att se framför sig för LVMH eller för den delen Europa. Samma sak gäller sannolikt för de flesta globala bolag med verksamhet i Ryssland. De som verkligen drabbas är de företag som har Ryssland som en viktig marknad och de är undantagen.

McDonald’s som har en stor verksamhet i Ryssland då de var det första amerikanska mat- och dryckesbolag som etablerade sig i Ryssland (dåv. Sovjet 1990) men när de nu stoppar sin verksamhet redovisade de att denna står för 7 % av försäljningen, 9 % inklusive Ukraina. Detta är dock ett av få undantag- Coca-Cola redovisade i veckan att deras försäljning i Ryssland är två procent… Man måste också ta i beaktande att dessa bolag med all sannolikhet kommer att återstarta verksamheten i Ryssland en dag.

Jag tror vi har ett guldläge att köpa idag. Det kommer säkert nya nedställ men för den långsiktige investeraren med minst några års horisont på ett köp så är detta sannolikt ett utmärkt tillfälle att köpa. Evolution är mitt klart största innehav idag och det är svårt att tro att kriget kommer att få någon som helst påverkan på deras extrema tillväxt eller lönsamhet.


Min bok kan som tidigare köpas i handeln i hela landet och beställas från förlaget, Akademibokhandeln, AdLibris, Bokus och många andra näthandlare. Den finns nu också som e-bok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *